Wegańskie ciasto szpinakowe

Wegańskie ciasto szpinakowe

Ciasto, które ostatnio mnie zachwyciło i z pewnością będę je powtarzała wielokrotnie. W trawiastozielonym kolorze, którego zasługą jest dodatek szpinaku.. w cieście zupełnie niewyczuwalnego. Nadaje on ciastu przyjemnie miękkiej, wilgotnej struktury, dzięki czemu proste ciasto staje się czymś więcej niż suchą babką, a bardzo smakowitym, bogatym w smak wypiekiem. 🙂 Lekko cytrynowe, rozpływające się w ustach, przełożone konfiturą malinową domowej roboty i kremem na bazie mleczka kokosowego - bajka, mówię Wam. Moim zdaniem warto upiec to ciasto chociażby po to, aby zaskoczyć domowników i pokazać, że wypieki z dodatkiem warzyw mogą być, a nawet są przepyszne! Dodatkowo ciasto jest wegańskie, więc z powodzeniem można go próbować w przypadku alergii na nabiał lub bycia na diecie roślinnej. 🙂 Bardzo polecam.

DSC_0846

DSC_0804

Przepis:

450 g szpinaku świeżego

3/4 szklanki delikatnego oleju (u mnie z pestek winogron)

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki krupczatki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 ml aquafaby

skórka z 1 cytryny

szczypta soli morskiej

Krem:

250 ml mleka kokosowego (gęsta część)

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie śmietan-fixu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Szpinak zmiksować blenderem wraz z olejem, aby powstała emulsja.
  3. Aquafabę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem.
  4. Przesiać do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  5. Delikatnie, w kilku partiach dodawać ubitą pianę z białek do szpinakowej masy.
  6. Gdy konsystencja ciasta będzie jednolita przelać je do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
  8. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kuchennym blacie.
  9. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 blaty, a pozostałą "górkę" pokruszyć.
  10. Gęstą część mleczka kokosowego ubić na sztywny krem.
  11. Pierwszy blat ciasta posmarować konfiturą, nałożyć 1/3 kremu, po czym przykryć drugim blatem.
  12. Drugi blat ciasta również posmarować konfiturą i pokryć kremem, analogicznie postępować również przy trzecim blacie.
  13. Wierzch ciasta posypać pokruszonym ciastem i udekorować ulubionymi owocami.
  14. Schłodzić ciasto przez minimum 5-6 godzin, a następnie podawać.

Smacznego!

DSC_0857

DSC_0904

DSC_0909

DSC_0885

Comments are closed.