Babeczki kruche z karmelem i bitą śmietaną

Babeczki kruche z karmelem i bitą śmietaną

Lato w pełni, a więc i na talerzu powinny teraz jak najczęściej lądować świeże owoce, które są najsmaczniejsze właśnie teraz. Jeśli szykujecie przyjęcie w ogrodzie lub planujecie przygotować deser na lato - to świetna propozycja dla Was. 🙂 Kruche babeczki z odrobiną kajmaku i bitą śmietanką wprost rozpływają się w ustach i gwarantuje, że zasmakują dosłownie wszystkim. Można je ozdobić dowolnymi ulubionymi owocami, za każdym razem będą świetnie smakować i pięknie prezentować się na stole. Popisowe babeczki mojej Babci Ewy - gwarantuję, będziecie zachwyceni! 🙂

Zapraszam!

babeczka9

Kruchy spód:

350 g mąki pszennej

200 g masła lub margaryny

100 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

Dodatkowo:

300 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

150 g masy kajmakowej

1 opakowanie śmietan-fixu (opcjonalnie)

250 g świeżych owoców (malin/truskawek/borówek amerykańskich/porzeczek)

Przygotowanie:

  1. Z wszystkich składników wyrobić ręcznie jednolite ciasto.
  2. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Po tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni C.
  4. Metalowe foremki do babeczek natłuścić masłem lub odrobiną oleju.
  5. Wylepić foremki ciastem i od razu wstawić do piekarnika na 8-10 minut do zarumienienia.
  6. Po tym czasie obrócić foremki do góry dnem i wyjąć kruche spody.
  7. Posmarować każdy spód łyżeczką kajmaku.
  8. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem i fixem na sztywny krem.
  9. Przełożyć do szprycy i udekorować przy jej pomocy wierzch ciastek.
  10. Udekorować wierzch świeżymi owocami i ewentualnie liśćmi świeżej mięty.
  11. Podawać najlepiej od razu lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego! 🙂

babeczka7

babeczka8

babeczka2

babeczka6

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.