Babeczki piernikowe Rudolfy

Babeczki piernikowe Rudolfy

Dzisiejsze babeczki, które prezentuję jako propozycję na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia to istny kosmos! Wyglądają klasycznie, ale to wegańskie babeczki czekoladowe przygotowane na bazie ... POMIDORÓW. Tak, to właśnie ich dodatek sprawia, że są one niezwykle puszyste i aromatyczne. Lekkie, a zarazem mięsiste. Dzięki nim również są one długo świeże oraz przede wszystkim zdrowe, a do ich upieczenia potrzebna jest niewielka ilość tłuszczu i praktycznie same wartościowe produkty. 🙂 Polecam je gorąco miłośnikom kulinarnych eksperymentów i zdrowszych alternatyw ciast, gdyż moim i rodziny zdaniem deklasują tradycyjne babeczki czekoladowe z kremem, a z pewnością "ukryty składnik" nie będzie w nich wyczuwalny.

To jest już ostatni wpis w tym roku, więc z tej okazji chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia świąteczne. Życzę Wam radosnych, zdrowych i spokojnych Świąt w przyjaznej atmosferze i wśród najbardziej bliskich Wam osób! Dużo pyszności na świątecznym stole, samych wspaniałych prezentów, o przede wszystkim dużo miłości do siebie i innych w tym wyjątkowym czasie oraz wielu łask! Niech będzie to dla Was czas błogiego wypoczynku, przyjemności i szczęścia ze spędzonego wraz z rodziną i przyjaciółmi czasu, który napełni Was pozytywną energią na cały nadchodzący 2018 rok! <3

Zapraszam!

DSC_0793

Składniki na 20 babeczek

Ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1 łyżeczka sody

1 banan

1 szklanka pomidorów krojonych bez skórki

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

1 łyżka kakao

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1/2 szklanki cukru trzcinowego muscovado

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady 70%

60 ml mleczka kokosowego (gęsta część)

1 łyżka syropu klonowego( lub z agawy)

Dodatkowo:

20 łyżeczek dżemu truskawkowego

ulubione słodycze do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Pomidory zmiksować blenderem z olejem, bananem oraz skórką z pomarańczy na gładką emulsję.
  3. W osobnej misce umieścić cukier, przesianą mąkę, sodę, kakao oraz sól.
  4. Połączyć ze sobą zawartość obu misek tak, aby otrzymać jednolite, dość gęste ciasto.
  5. Przelać ciasto do foremek wyłożonych papierem do pieczenia po 1 łyżce ciasta do każdej z foremek.
  6. Następnie nakładać na ciasto po łyżeczce dżemu truskawkowego i na wierzch nałożyć łyżkę muffinkowego ciasta.
  7. Wstawić babeczki do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut, do zarumienienia i tzw. "suchego patyczka".
  8. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kuchennym blacie.
  9. W kąpieli wodnej roztopić gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym i syropem z agawy.
  10. Następnie polewać wierzch każdej z babeczek czekoladą i dekorować według własnej fantazji ulubionymi słodyczami (u mnie mini biszkopciki, draże, precelki  i orzechy laskowe).
  11. Poczekać aż polewa zastygnie, a następnie podawać.
  12. Można przechować w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez 3-4 dni.

Smacznego! 🙂

DSC_0811

 DSC_0855

DSC_0777

DSC_0784

DSC_0803

Comments are closed.