Babeczki z malinami, kremem serowym i Oreo

Babeczki z malinami, kremem serowym i Oreo

Po najlepszych na świecie babeczkach kruchych mojej Babci przyszedł czas na przepis na bardziej popularny rodzaj ciasteczek - muffiny. 🙂 Są mięciutkie, długo utrzymują świeżość, mają pysznie chrupiące kawałki ciasteczek Oreo i kwaśne maliny, które przełamują słodycz i dodają wilgotności ciastu. Idealne na piknik, spotkanie ze znajomymi lub do kawy. Bezproblemowe w przygotowaniu, a zaręczam, że zachwycą smakiem! 🙂

Zapraszam!

oreo12

oreo13

Składniki na 12 babeczek:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki drobnego cukru

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

4 łyżki roztopionego masła/oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

Krem:

400 g twarogu półtłustego mielonego

1 łyżka pure z malin

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki gęstego jogurtu greckiego

1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)

Dodatkowo:

12 ciasteczek Oreo

12 malin do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepać ze śmietaną i ostudzonym masłem.
  2. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  3. Połączyć ze sobą zawartość obu misek, przesypując składniki suche do mokrych.
  4. Gdy masa będzie jednolita dodać maliny i pokruszone na mniejsze kawałki Oreo.
  5. Mieszać masę jedynie do połączenia, a następnie wypełnić foremki do 1/2 wysokości.
  6. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut.
  7. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  8. Przygotować krem - twaróg zmiksować na gładki, gęsty krem razem ze śmietan-fixem i cukrem.
  9. Dodać jogurt, puree malinowe i połączyć.
  10. Przełożyć do szprycy i udekorować wierzch babeczek.
  11. Ozdobić babeczki kawałkami Oreo i malinami.
  12. Podawać od razu, można również przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!

oreo6

oreo14

oreo15