Banoffee wegańskie

Banoffee wegańskie

To ciasto z miejsca podbiło serca moje i mojej rodziny! Hit ostatnich tygodni. 🙂 Za każdym razem gdy je przygotowuję nie muszę podkreślać, ani nawet wspominać, że oprócz tego, że jest przepyszne to ponadto jeszcze wegańskie, ponieważ ciasto zadowoli w równym stopniu każdego łasucha. Cudowny, chrupiący spód, karmel daktylowy, banany, czekolada i kokosowa śmietanka - czy to nie brzmi jak marzenie? 🙂 Zachęcam do spróbowania. Robi się je bardzo szybko i sprawnie, a jest genialne w smaku.

Tym wpisem rozpoczynam też serię wegańskich ciast na moim blogu. Będzie można je czytać i oglądać w każdy poniedziałek sierpnia. Mam nadzieję, że udowodnię choć jednej osobie, że niczego w nich nie brakuje, a przede wszystkim uczą kreatywności w kuchni i są obłędnie pyszne!

Zapraszam!

banofi5

banofi1

Spód:

2 szklanki górskich płatków owsianych

1/2 szklanki cukru muscovado/syropu klonowego

1/3 szklanki oleju kokosowego/masła roślinnego

1 szklanka orzechów włoskich

szczypta soli himalajskiej

Krem daktylowy:

1 szklanka suszonych daktyli (namoczonych w wrzącej wodzie)

2 łyżki masła orzechowego

szczypta soli himalajskiej

Dodatkowo:

4-5 dojrzałych bananów

2 puszki mleka kokosowego 18-22% tł.(schłodzonego)

1 opakowanie śmietan-fixu (opcjonalnie)

1 łyżka syropu z agawy

5-6 kostek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. W blenderze kielichowym lub malakserze rozdrobnić płatki owsiane, płatki kokosa oraz orzechy.
  2. Gdy składniki będą dokładnie zmiksowane dodać olej kokosowy lub masło roślinne. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  3. Przełożyć masę na dno i boki formy do tarty z wyjmowanym dnem.
  4. Uklepać dłonią masę i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
  5. Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  6. Wstawić do pieczenia spód tarty na 15-20 minut, do zarumienienia na brzegach.
  7. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  8. Namoczone daktyle wraz z pozostałą zalewą zmiksować wraz z masłem orzechowym i szczyptą soli.
  9. Gdy krem będzie miał aksamitną, jednolitą konsystencję przełożyć go na podpieczony spód.
  10. Banany przekroić w poprzek i ułożyć na kremie daktylowym, można skropić sokiem cytrynowym.
  11. Posypać 1/3 startej czekolady.
  12. Z puszek mleka wybrać łyżką jedynie gęstą, stałą część.
  13. Ubić wraz z syropem z agawy i śmietan-fixem.
  14. Przełożyć krem na wierzch ciasta (zostawić 2-3 łyżki do dekoracji).
  15. Posypać wierzch ciasta pozostałą czekoladą startą na grubych oczkach.
  16. Udekorować ciasto bananem i resztą kremu kokosowego.
  17. Schłodzić w lodówce przez minimum 2-3 godziny, a następnie podawać.
  18. Przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni.

Smacznego!

 banofi10

banofi6

banofi8

banofi11

banofi12

banofi16

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.