Batoniki kajmakowo-owsiane

Batoniki kajmakowo-owsiane

Kto nie lubi batonik贸w, w dodatku zdrowych, napakowanych po brzegi samymi dobrociami?:) Je艣li mam by膰 szczera, to kupne batoniki jadam niezwykle rzadko. Nie przepadam za nimi zbytnio.W kwestii s艂odko艣ci zawsze na pierwszym miejscu stoi u mnie kawa艂ek dobrego, w艂asnor臋cznie upieczonego ciacha i nic nie jest w stanie go pokona膰 w tej dyscyplinie. Ale co zrobi膰, gdy jest si臋 ca艂y dzie艅 poza domem i nie ma mo偶liwo艣ci rozkoszowania si臋 domowymi s艂odko艣ciami na miejscu? Wtedy trzeba koniecznie upiec takie w艂a艣nie chrupi膮ce, karmelowo-orzechowe, owsiane batoniki z dodatkiem bakalii, kt贸re idealnie dodadz膮 energii w czasie zaj臋膰, s膮 podzielne, por臋czne i bez problemu mo偶na je zapakowa膰 na wyj艣cie. 🙂 Ich przygotowanie zajmuje dos艂ownie chwil臋, a efekt z pewno艣ci膮 zadowoli, szczeg贸lnie fan贸w granoli lub muesli. Ich sk艂ad mo偶na modyfikowa膰, zast臋puj膮c wi贸rki kokosa, czy pestki dyni innymi ulubionymi dodatkami. Z pewno艣ci膮 za ka偶dym razem b臋d膮 smaczne. Polecam je na drugie 艣niadanie lub jako przek膮sk臋. 聽U mnie znikaj膮 w tempie ekspresowym. 😀
Zapraszam! 🙂

baton4

Przepis na oko艂o 20 sztuk
Sk艂adniki na batoniki:
300 g p艂atk贸w owsianych
1/3 szklanki wi贸rk贸w kokosowych
4 艂y偶ki kajmaku z puszki
1 艂y偶ka p艂ynnego miodu
2 艂y偶ki mas艂a orzechowego
1 艂y偶ka pestek dyni
1 艂y偶ka rodzynek
5-6 suszonych fig (posiekanych)
1/4 laski wanilii
szczypta cynamonu

Dodatkowo:
pestki dyni lub s艂onecznika do posypania
50 g czekolady deserowej
1 艂y偶ka mas艂a

1. W garnuszku roztopi膰 mas艂o zwyk艂e i orzechowe, karmel oraz mi贸d.
2. Doda膰 cynamon i wanili臋.
3. Do miski wsypa膰 p艂atki owsiane, wi贸rki kokosowe, pestki dyni i pomiesza膰.
4. Rozpuszczon膮 mieszank臋 doda膰 do "sypkich" sk艂adnik贸w, dok艂adnie po艂膮czy膰 艂y偶k膮.
5. Gdy wszystkie sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮 doda膰 r贸wnie偶 posiekane suszone figi i rodzynki.
6. Form臋 o wymiarach 24x24 cm wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.
7. Prze艂o偶y膰 do niej przygotowan膮 mas臋 i wyg艂adzi膰 wierzch 艂y偶k膮.
8. Posypa膰 wierzch pestkami dyni lub s艂onecznika.
9. Wstawi膰 mas臋 do piekarnika na 20-25 minut do zarumienienia brzeg贸w.
10. Po wyj臋ciu jeszcze ciep艂膮 mas臋 podzieli膰 no偶em na r贸wne prostok膮ty i zostawi膰 do ostudzenia.
11. Czekolad臋 (opcjonalnie) roztopi膰 w k膮pieli wodnej z 艂y偶k膮 mas艂a.
12. Zanurzy膰 od spodu w czekoladzie i u艂o偶y膰 a偶 ostygnie na blacie.
13. Gotowe batoniki przechowywa膰 pod przykryciem przez oko艂o tygodnia.
14. Mo偶na je zwin膮膰 w pergamin i przewi膮za膰 wst膮偶k膮, a nast臋pnie podarowa膰 komu艣.

Smacznego! 🙂

baton8

baton3

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*