Ciasto drożdżowe z malinami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z malinami i migdałową kruszonką

Przepyszne ciasto drożdżowe, po prostu. Upieczone na maślance i oleju jest dużo delikatniejsze i lżejsze w smaku od klasycznego ciasta drożdżowego, długo utrzymuje świeżość i jest lekko kwaskowate, niezbyt słodkie. Kruszonka z dodatkiem płatków migdałowych dodaje chrupkości i aromatu, a ponadto świetnie pasuje do malin - nie rezygnujcie z jej dodatku! 🙂 Ciasto jest uniwersalne i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. W sam raz do kawy w letnie, słoneczne popołudnie!

DSC_0452

Ciasto:

4 1/2 szklanki mąki pszennej

3 jajka

2/3 szklanki oleju

1 szklanka maślanki

70 g świeżych drożdży

1 płaska łyżeczka soli morskiej

1/2 szklanki cukru

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 łyżki płatków migdałowych

100 g masła

szczypta soli morskiej

Dodatkowo:

500 g malin świeżych lub mrożonych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzać w rondlu, a następnie zdjąć z ognia i dodać drożdże oraz cukier.
  2. Połączyć łyżką do rozpuszczenia.
  3. Odstawić rozczyn na około 15 minut, aż zwiększy swoją objętość przynajmniej trzykrotnie.
  4. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać cukier, sól, a także wlać maślankę oraz olej.
  5. Delikatnie wmieszać do ciasta rozczyn i wyrobić ręcznie lub przy użyciu miksera gładkie, jednolite ciasto.
  6. Wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto - w razie potrzeby można również podsypać ciasto mąką.
  7. Przełożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką.
  8. Następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
  9. Po tym czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
  10. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni (grzanie góra-dół).
  11. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, posypać malinami obtoczonymi w mące ziemniaczanej.
  12. W malakserze zmiksować masło z migdałowymi płatkami i mąką oraz solą i cukrem do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
  13. Tak przygotowaną kruszonką posypać wierzch ciasta.
  14. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut, do zarumienienia wierzchu.
  15. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w temperaturze pokojowej przynajmniej godzinę, a następnie podawać.

Smacznego!

dr1

DSC_0416

DSC_0376

Comments are closed.