Ciasto marchewkowe z musem orzechowym i popcornem

Ciasto marchewkowe z musem orzechowym i popcornem

Wizyta w pewnej wegańskiej kawiarni w Gdańsku zainspirowała mnie do przygotowania w domowym zaciszu pysznego i oryginalnego ciasta marchewkowego, przełożonego kremem orzechowym i udekorowanego popcornem. Ciasto nie dość, że zaskoczy wyglądem gości, to jeszcze cudownie smakuje, jest odpowiednie dla wegan i bezglutenowe. Myślę, że nawet przeciwnicy warzywnych wypieków po skosztowaniu tego ciasta będą prosić o dokładkę, a następnie o przepis. 🙂 Bardzo polecam na spotkanie ze znajomymi bądź piknik - to ciasto łączy ludzi. 🙂

Zapraszam!

marchew11

Ciasto:

300 g marchewki startej

250 drobnego cukru/syropu z agawy

220 g mąki ziemniaczanej

150 ml aquafaby

80 g mielonych migdałów

skórka z 1/2 cytryny

100 g mąki kokosowej

3/4 szklanki oleju

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

250 gładkiego masła orzechowego

2 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki cukru pudru/syropu z agawy

250 ml mleka kokosowego (22% tł.)

Dodatkowo:

2 łyżki ziaren kukurydzy

1 łyżeczka oleju kokosowego

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ustawić piekarnik na 180 stopni.
  2. Zetrzeć marchew na drobnych oczkach.
  3. Połączyć z olejem, syropem z agawy, cytryną i octem.
  4. Do osobnej miski przesiać wszystkie mąki i proszek do pieczenia.
  5. Połączyć ze sobą zawartość obu misek.
  6. Aquafabę ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli.
  7. Dodać w kilku partiach do masy.
  8. Przełożyć ciasto do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstawić do piekarnika na około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
  10. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  11. W rondlu roztopić olej kokosowy, dodać masło orzechowe i mleko kokosowe oraz syrop z agawy.
  12. Połączyć ze sobą składniki na jednolitą masę i wstawić do schłodzenia na co najmniej 5-6 godzin.
  13. Po tym czasie ubić tak przygotowaną masę na sztywny krem.
  14. Ciasto przekroić na dwie części.
  15. Na paterze lub talerzu wyłożyć jedną część ciasta, rozprowadzić 1/2 kremu.
  16. Przykryć drugą częścią ciasta i udekorować wierzch pozostałym kremem.
  17. Wstawić do stężenia do lodówki.
  18. W garnuszku z przykrywką roztopić łyżeczkę oleju kokosowego, dodać ziarna kukurydzy i prażyć pod przykryciem do uzyskania popcornu. Dosolić do smaku.
  19. Posypać wierzch popcornem i podawać od razu.
  20. Przechowywać w lodówce można maksymalnie do 5 dni.

Smacznego! 🙂

marchew10

marchew12

marchew3

marchew14

DSC_0432

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*