Jagodowe ciasto musowe

Jagodowe ciasto musowe

Dzisiaj zapraszam na lekkie ciasto jagodowe, puszyste niczym jagodowe ptasie mleczko. Na kruchym spodzie z orzechów i z błyszczącą galaretką, którą pokrywają świeże owoce. Kruchość jest tu przełamana puszystością kremu, który wprost rozpływa się w ustach. Ciasto eleganckie, wizytowe, dobrze się kroi i prezentuje na przyjęciach. Szybkie w przygotowaniu i całkowicie bez pieczenia.

Polecam na letnie imprezy! 🙂

jagoda6

Spód:

100 g sucharków

60 g orzechów ziemnych

60 g migdałów

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli morskiej

Mus jagodowy:

150 ml śmietany kremówki 36%

400 g jagód

200 g twarogu półtłustego zmielonego

6 łyżeczek żelatyny

220 g cukru

3 białka

3 łyżki wody

Polewa:

120 ml syropu z jagód

1 łyżka syropu z czarnego bzu

2 łyżeczki żelatyny

50 g jagód

Przygotowanie:

  1. Sucharki zmiksować w malakserze lub blenderze kielichowym wraz z orzechami.
  2. Pod koniec dodać cukier, sól oraz olej kokosowy.
  3. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ugnieść dłońmi masę tak, aby równomiernie pokrywała powierzchnię spodu.
  5. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
  6. Jagody zmiksować blenderem na pure, przetrzeć przez sitko.
  7. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzącej wody, odstawić na 10 minut.
  8. W rondlu umieścić cukier(odłożyć 1 łyżkę), 3 łyżki wody, a następnie zamieszać i podgrzewać syrop na średnim ogniu.
  9. W osobnej misce ubić białka wraz z szczyptą soli i odłożoną łyżką cukru.
  10. Gdy syrop się zagotuje i będzie wyraźnie bulgotać cienkim strumieniem przelewać wrzący syrop do białek stale miksując na najwyższych obrotach miksera.
  11. Następnie miksować do uzyskania bardzo gęstej, lśniącej piany i odstawić.
  12. Napęczniałą żelatynę umieścić w kąpieli wodnej i dodać do jagód.
  13. Następnie delikatnie przy pomocy trzepaczki ręcznej połączyć jagody z pianą z białek, dodając je w kilku partiach.
  14. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać ubitą śmietanę i znów wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitego kremu.
  15. Tak przygotowany krem przelać na spód i ponownie wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  16. Po tym czasie żelatynę na polewę (2 łyżeczki) zalać wrzątkiem, a następnie roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z syropem z jagód i świeżymi owocami.
  17. Przelać lekko ostudzoną polewę na krem i wstawić do lodówki do stężenia.
  18. Na tężejącą polewę można nałożyć świeże jagody, borówki amerykańskie lub jadalne kwiaty.
  19. Podawać można od razu lub przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

Smacznego!

jagoda2

jagoda5

jagoda8

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.