Jogurtowa pianka z malinami

Jogurtowa pianka z malinami

Upalne, wakacyjne dni najlepiej spędzić nad wodą lub w ogrodzie, a na deser zamiast piec wyszukane ciasta przygotować błyskawiczny sernik na zimno z malinami. Ciasto dzięki kremie na bazie bezy włoskiej jest cudownie puszyste i lekkie, dodatkowo zamiast śmietany kremówki użyłam dobrej jakości twarogu półtłustego i jogurtu, dzięki czemu ciasto jest nieco lżejsze i można sobie pozwolić na dodatkową porcję tej niebiańskiej pyszności! Użycie biszkoptów znacznie skraca jego przygotowanie, jednak jeśli macie ochotę można upiec oczywiście domowy biszkopt. 😉 Ciasto zasmakuje wszystkim, dlatego polecam je bardzo na wszelkie uroczystości i przyjęcia. W moim domu zniknęło w tempie ekspresowym! 🙂

Zapraszam!

DSC_1219

DSC_1213

DSC_1221

Składniki na tortownicę 21-24 cm

Pianka:

250 g twarogu półtłustego, zmielonego

300 g jogurtu naturalnego

3 białka

2/3 szklanki cukru drobnego

szczypta soli morskiej

250 g malin

1 galaretka malinowa (lub truskawkowa)

2 łyżeczki żelatyny lub agaru

Dodatkowo:

250 g malin

1 galaretka malinowa (lub truskawkowa)

Przygotowanie:

  1. Galaretkę z żelatyną zalać 1/2 szklanki wrzącej wody.
  2. Dokładnie mieszać łyżką, aby uniknąć grudek.
  3. W rondelku umieścić cukier wraz z 2 łyżkami wody.
  4. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować jeszcze 2-3 minuty.
  5. W tym samym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i łyżką cukru.
  6. Do białek cienkim strumieniem przelewać gorący syrop, cały czas miksując na najwyższych obrotach do uzyskania lśniącego, bardzo gęstego kremu.
  7. Do galaretkowej masy dodawać w kilku partiach twarożek z jogurtem.
  8. Połączyć tak powstałą masę z pianką z białek.
  9. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki zostawić.
  10. Na dno wyłożyć biszkopty.
  11. Delikatnie przelać na nie 1/2 kremu.
  12. Zostawić na blacie do stężenia na 15-20 minut, po czym przykryć drugą warstwą biszkoptów.
  13. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać delikatnie łyżką pozostałą galaretką, tak aby przykryła owoce.
  14. Schłodzić w lodówce minimum 2-3 godziny, a następnie podawać.
  15. Przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego! 🙂

DSC_1230

DSC_1274

DSC_1165

DSC_1318

DSC_1296

Comments are closed.