Mini serniczki z tofu

Mini serniczki z tofu

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować bardzo łatwe, urocze i efektowne serniczki na bazie tofu, w pełni wegańskie. Jestem z nich w pełni zadowolona zarówno pod względem wizualnym i smakowym. Testerami były osoby sceptycznie nastawione do wegańskich nowinek, a mimo tego wszyscy zgodnie przyznali, że były pyszne i prosili o dokładkę. Kruchy spód z dodatkiem masła orzechowego oraz krem na bazie tofu i nerkowców z dużą ilością soku z cytryny oraz mlekiem kokosowym tworzy deser, który idealnie oddaje smak prawdziwego sernika, a dodatkowo jest od niego zdrowszy i bardziej pożywny. Oby więcej takich udanych eksperymentów w kuchni! <3

Zapraszam!

tofu1 - Kopia

Przepis na 4 foremki o średnicy 12 cm

Spód:

100 g ciastek zbożowych

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka oleju kokosowego

Krem z serka tofu:

180 g tofu

1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez noc)

1/2 szklanki mleka kokosowego 22%

3 łyżki syropu z agawy

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka agaru

Dodatkowo:

250 g malin

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i zostawić w lodówce do napęcznienia na całość noc.
  2. W malakserze zmiksować ciasteczka z masłem orzechowym i olejem.
  3. Tak przygotowaną masę wyłożyć dno foremek o średnicy 8-12 cm i wstawić do lodówki do schłodzenia.
  4. Zmiksować orzechy wraz z sokiem cytrynowym i syropem z agawy na gładki krem.
  5. Dodać serek tofu, połowę mleczka kokosowego i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Łyżeczkę agaru zalać 4 łyżeczkami wody.
  7. Umieścić w garnku razem z pozostałym mlekiem kokosowym i doprowadzić do wrzenia.
  8. Blenderem zmiksować mleko z agarem oraz masę z orzechów i tofu.
  9. Tak przygotowany krem wyłożyć na schłodzony spód i ponownie umieścić w lodówce na kilka godzin.
  10. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami lub innymi dowolnymi owocami sezonowymi wedle uznania.

Smacznego!

tofu9

tofu3

tofu7

tofu6

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.