Nerkownik z borówkami amerykańskimi

Nerkownik z borówkami amerykańskimi

Wegańska propozycja na letni podwieczorek z owocami w roli głównej? Proszę bardzo! Ten sernik nerkownik to istna, roślinna rozpusta. Spód ciasta obłędnie chrupie i cudownie pachnie orzechami oraz kokosem, aksamitna masa "serowa" jest przyjemnie orzeźwiająca i rozpływa się w ustach, natomiast śmietanka kokosowa na wierzchu dodaje lekkości temu ciastu. Myślę, że każdy fan słodkości w zdrowszej wersji miałby chęć na niejedną dokładkę. Ciasto, oprócz tego, że jest pyszne to jeszcze pożywne i bogate w zdrowe składniki. 🙂 Dlatego mimo, że nie należy do najmniej kalorycznych nie warto sobie go żałować i najlepiej od razu przystąpić do jego upieczenia. 🙂

Zapraszam!

jag5

Spód:

1 1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki płatków kokosowych

1/3 szklanki cukru muscovado

100 g margaryny/oleju kokosowego

szczypta soli himalajskiej

Masa:

1 szklanka nerkowców

360 g serka tofu (najlepiej użyć silken tofu)

1 łyżeczka agaru

3/4 szklanki cukru pudru/syropu z agawy

1 szklanka jagód/borówek amerykańskich

1 łyżka oleju kokosowego

3 łyżki soku z cytryny

szczypta soli himalajskiej

Dodatkowo:

250 ml śmietanki kokosowej 22%

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie śmietan-fixu

250 g świeżych borówek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Orzechy wraz z płatkami owsianymi i cukrem umieścić w blenderze kielichowym lub malakserze i zmiksować na pył.
  2. Dodać szczyptę soli, a następnie pokrojoną w kostkę margarynę.
  3. Zmiksować do uzyskania masy o strukturze mokrego piasku.
  4. Dno formy do pieczenia o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić.
  5. Przełożyć masę na boki i spód tortownicy i docisnąć dłonią, aby dobrze przylegała do formy. Nakłuć ciasto widelcem, aby równomiernie się upiekło.
  6. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  7. Pod koniec tego czasu ustawić temperaturę w piekarniku na 190 stopni.
  8. Do rozgrzanego piekarnika wstawić formę z schłodzonym ciastem i piec przez 15-20 minut do delikatnego zarumienienia brzegów.
  9. Wszystkie składniki na krem (oprócz agaru) zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy.
  10. W rondlu umieścić agar i 1/2 szklanki wody.
  11. Gotować przez 2-3 minuty, po czym zostawić do ostudzenia.
  12. Połączyć masę z kremem borówkowym.
  13. Przelać tak przygotowaną masę na podpieczony spód.
  14. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum 6 godzin.
  15. Po tym czasie ubić śmietankę kokosową z cukrem pudrem i ewentualnie śmietan-fixem na sztywny krem.
  16. Udekorować wierzch ciasta ubitą śmietanką przy pomocy szprycy cukierniczej i posypać świeżymi borówkami oraz liśćmi świeżej mięty.
  17. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!

jag8

jagg

DSC_1006

DSC_1004

Comments are closed.