Sernik cytrynowy z lemon curd i bezą włoską

Sernik cytrynowy z lemon curd i bezą włoską

Ulubiony sernik mojej rodziny, który za każdym razem przyjmowany jest przez bliskich z radością, wychwalany zarówno za wygląd jak i smak. Musiał więc pojawić się na blogu! 🙂 We wstępie napiszę - nie jest to najprostszy sernik. Jego wykonanie wymaga szczypty zaangażowania i cierpliwości, ale smak wynagrodzi każdą poświęconą minutę. Słodko-słony spód z dodatkiem orzechów, puszysta masa serowa z dodatkiem cytryny, utrasłodki i kwaśny lemon curd dodający nuty goryczy, a na tym wszystkim słodka czapeczka z bezy włoskiej. Smaki, aromaty i tekstury przenikają się powodując prawdziwą eksplozję w buzi. Koniecznie upieczcie. 🙂

Zapraszam!

sernikcytryna3

Składniki na formę o średnicy 22-24 cm:

Spód:

200 g ciastek owsianych lub maślanych

3 łyżki masła orzechowego (domowego z nerkowców lub orzech贸w ziemnych)

Składniki na masę serową:

800 g twarogu śmietankowego

3/4 szklanki śmietany kremówki

3 łyżki sera mascarpone

4 jajka

250 ml mleka skondensowanego słodzonego

3/4 szklanki drobnego cukru

sok i skórka z dwóch cytryn

1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej)

Składniki na lemon curd:

80 g drobnego cukru

40 g masła

2 żółtka

sok i skórka z 1 cytryny

Składniki na bezę włoską:

2 białka

160 g drobnego cukru

2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Ciastka pokruszyć w malakserze na pył.
  2. Dodać do ciastek roztopione masło i połączyć.
  3. Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, natomiast brzegi posmarować mas艂em.
  4. Przełożyć na dno formy ciasteczkową masę i ugnieść przy pomocy łyżki.
  5. Tak przygotowaną formę wstawić do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
  6. Żółtka oddzielić od białek.
  7. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru.
  8. W osobnej misce żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  9. Twaróg utrzeć do uzyskania puszystej konsystencji, cienkim strumieniem dolewając śmietanki, cały czas miksując.
  10. Połączyć twaróg z żółtkami, a następnie delikatnie przełożyć w 5-6 partiach pianę z białek do masy.
  11. Dodać przesiany proszek budyniowy, mleko w proszku oraz mleko skondensowane.
  12. Piekarnik nastawić na 180 C.
  13. Gdy będzie już rozgrzany wyjąć z lodówki formę z ciasteczkowym spodem i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  14. Po tym czasie wyjąć podpieczony spód z piekarnika i obniżyć w nim temperaturę do 150 C.
  15. Na dnie piekarnika umieścić dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) lub duże naczynie żaroodporne.
  16. Zagotować w czajniku wodę i przelać wrzątek do blachy lub naczynia do 2 cm wysokości.
  17. Na wyższym poziomie piekarnika umie艣ci膰 sernik (w ten sposób uzyskujemy pieczenie w kąpieli wodnej) i piec go w temperaturze 130 C przez 1,5 godziny.
  18. Następnie wyjąć sernik z piekarnika, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 12 godzin.
  19. W tym czasie przygotować krem - jajka utrzeć z cukrem na jasną masę.
  20. W rondlu na średnim ogniu umieścić sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz drugą połowę cukru.
  21. Zdjąć z ognia i cienkim strumieniem przelać jajeczną masę do syropu cytrynowego.
  22. Ponownie umieścić na ogniu i cały czas mieszając czekać, aż masa zgęstnieje.
  23. Masło ubić na puszysty krem i połączyć z kremem cytrynowym.
  24. Przelać krem do słoiczka i zostawić do ostudzenia.
  25. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji sernika.
  26. Przed podaniem przygotować bezę włoską.
  27. W garnku zagotować wodę wraz z cukrem i doprowadzić do temperatury 115 C.
  28. W tym samym czasie ubić białka wraz z szczyptą soli oraz cukrem na sztywny krem.
  29. Gorący syrop cukrowy cienkim strumieniem przelewać do białek cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera.
  30. Gdy beza będzie bardzo sztywna i lśniąca przełożyć ją do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką do dekoracji.
  31. Sernik wyjąć z lodówki, posmarować kremem cytrynowym i udekorować bezą włoską jego brzegi.
  32. Przy pomocy palnika opalić bezę włoską.
  33. Podawać od razu, a następnie przechowywać w lodówce do 2 dni.
  34. Smacznego!

sernik2

sernikcytryna1

One Comment

  1. hi!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*