Sernik czekoladowy z truskawkami i Oreo

Sernik czekoladowy z truskawkami i Oreo

Lekka wersja sernika czekoladowego, idealnego na lato. Mamy tu cienką, chrupiącą warstwę spodu z ciasteczek, przepyszną masę serową z dodatkiem roztopionej czekolady i polewę, którą można udekorować ciasto tworząc gustowny drip oraz posypać dowolnymi owocami sezonowymi. Ciasto jest aksamitne, lekkie, rozpływa się w ustach i sprawdzi się na każdym letnim przyjęciu lub spotkaniu z przyjaciółmi. Bardzo polecam! 🙂
oreo9

Spód:

150 g ciasteczek Oreo (lub Neo) bez nadzienia

2 łyżki masła lub oleju kokosowego

szczypta soli

Masa sernikowa:

600 g twarogu półtłustego

150 g gęstego jogurtu greckiego

4 jajka

1 budyń czekoladowy

100 g gorzkiej czekolady

80 ml śmietany kremówki 36%

3/4 szklanki drobnego cukru

szczypta soli

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

80 ml śmietany kremówki 36%

1 łyżka syropu złocistego/klonowego/miodu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem lub olejem.
  3. Ciasteczka przełożyć do malaksera lub blendera kielichowego i rozdrobnić na pył.
  4. Dodać do ciastek roztopionego masła.
  5. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy i ugnieść łyżką.
  6. Wstawić do zamrażarki tak przygotowaną tortownicę.
  7. Twaróg zmielić blenderem lub malakserem na gładką pastę wraz z jogurtem.
  8. Dodać jajka, miksując jedynie do połączenia.
  9. Przesiać do masy proszek budyniowy.
  10. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę ze śmietaną kremówką.
  11. Ostudzoną czekoladę ze śmietanką dodać do masy serowej i dokładniej wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  12. Wyjąć z zamrażarki spód i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  13. Po tym czasie przelać masę serową na podpieczony spód.
  14. Obniżyć temperaturę do 120 stopni i na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą do 2 cm wysokości.
  15. Piec sernik przez 1,5 godziny.
  16. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić w temperaturze pokojowej.
  17. Następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 8 godzin.
  18. W dniu podania roztopić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z śmietanką i syropem.
  19. Tak przygotowaną polewę lekko ostudzić, a następnie udekorować nią wierzch sernika.
  20. Udekorować sernik ulubionymi owocami (u mnie truskawki) oraz ciasteczkami lub liśćmi mięty.
  21. Można przechowywać ciasto w lodówce do dwóch dni.

Smacznego! 🙂

oreo6

DSC_0556

oreo3

oreo1

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*