Sernik dyniowy z pomarańczą

Sernik dyniowy z pomarańczą

Już dzisiaj na stronie kolejny przepis na fantastyczny sernik w konwencji świątecznej - idealny na zbliżające się Boże Narodzenie! 🙂 Z pewnością dodatek dyni zaskoczy gości, ale smakuje tu rewelacyjnie, nadając ciastu kremowości, aksamitnej struktury i przyjemnego aromatu w połączeniu z pomarańczą - bajka! Dodatek Oreo dodaje również ciekawego charakteru i powoduje, że sernik prezentuje się naprawdę elegancko. Bardzo polecam jako przyjemną odmianę od tradycyjnych serników krakowskich czy wiedeńskich, które z pewnością od lat pojawiają się w Waszej kuchni. Może pora w tym roku na nowe odkrycie smakowe? 🙂

Zapraszam!

dynia16

Przepis na sernik o średnicy 24 cm

Spód:

150 g ciasteczek Oreo

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta soli morskiej

Masa serowa:

500 g twarogu półtłustego

2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego

150 ml kwaśnej śmietany 18%

3/4 szklanki cukru z wanilią

3 jajka

350 g pure z dyni

sok z 1 pomarańczy

1 budyń śmietankowy

sok i skórka z 1 cytryny

szczypta soli morskiej

Wierzch:

150 ml śmietanki kokosowej 22%

1 łyżka cukru pudru

kandyzowane pomarańcze

ziarenka granatu

ciasteczka Oreo

DSC_0902

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić na drobny pył.
  2. Dodać olej kokosowy i zmiksować malakserem krótko, tylko do połączenia.
  3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem.
  4. Na spodzie wyłożyć masę ciasteczkową, wygładzić łyżką i zostawić do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej do lodówki.
  5. Piekarnik nastawić na 190 stopni.
  6. Białka oddzielić od żółtek.
  7. Białka ubić wraz z solą i połową cukru na sztywną, lśniącą pianę.
  8. Twaróg zmiksować na gładką pastę wraz ze śmietaną, olejem, żółtkami, pure dyniowym i cukrem.
  9. Dodać przesiany proszek budyniowy, skórkę i sok z cytryny, sok pomarańczowy oraz szczyptę soli.
  10. Połączyć masę serową z ubitą pianą z białek w 5-6 partiach, aby nie zniszczyć puszystości piany.
  11. Wstawić schłodzony spód do rozgrzanego piekarnika na 8-10 minut, do podpieczenia.
  12. Wyjąć i ostudzić.
  13. Przelać masę na podpieczony spód.
  14. Na najniższym poziomie piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą, a na wyższym ustawić tortownicę z sernikiem i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 120-130 stopni.
  15. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  16. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 8 godzin.
  17. Sernik wyjąć z lodówki, przełożyć na talerz.
  18. Śmietankę kokosową ubić na sztywno z cukrem i udekorować nią wierzch ciasta.
  19. Udekorować kandyzowanymi plastrami pomarańczy, roztopioną czekoladą z łyżką oleju kokosowego oraz ciasteczkami według uznania.

Smacznego!

dynia1

dynia6

dynia8

Comments are closed.