Sernik Oreo z czekoladą

Sernik Oreo z czekoladą

Jeden z moich ulubionych serników. Pyszny, lekki, niesamowicie kremowy sernik z dodatkiem chrupiących ciastek Oreo. Dodają deserowi świetnej tekstury i równoważą delikatność i kwasowość masy serowej, a dodatkowo z pewnością zachęcą do upieczenia każdego fana tych popularnych ciastek. 🙂 Upieczcie koniecznie na imprezę lub spotkanie z bliskimi. Nie zawiedziecie się jego smakiem.

Zapraszam!

DSC_0564

Przepis na tortownicę 24 cm

Spód:

170 g ciastek Oreo bez kremu

30 g roztopionego masła

Masa sernikowa:

500 g półtłustego twarogu mielonego

250 g kwaśnej śmietany 12 %

150 ml śmietany kremówki 36%

4 białka jaj

250 g drobnego cukru

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka cukru z wanilią

8 pokruszonych ciastek Oreo

skórka i sok z 1/2 cytryny

Polewa:

100 g mlecznej czekolady

1 łyżka oleju kokosowego

6-8 ciastek Oreo do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ciastka Oreo pozbawić nadzienia i zmiksować malakserem na pył.
  2. W garnku roztopić masło, odstawić.
  3. Połączyć ciastka z masłem.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie, a boki posmarować masłem.
  5. Przełożyć ciastka na spód tortownicy i uklepać masę łyżką.
  6. Wstawić do schłodzenia do lodówki na godzinę.
  7. Pod koniec tego czasu nastawić piekarnik na 180 stopni.
  8. Wyjąć tortownicę z lodówki i wstawić do piekarnika na około 8 minut, wyjąć i ostudzić.
  9. Twaróg zmiksować z śmietaną kwaśną i słodką przy pomocy blendera.
  10. W osobnej misce ubić białka wraz ze szczyptą soli.
  11. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać połowę cukru.
  12. Pozostały cukier dodać do masy twarogowej.
  13. Przesiać do masy mąkę, dodać cukier z wanilią oraz sok i skórkę z cytryny.
  14. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone delikatnie w 5-6 partiach dodawać do masy ubite białka z cukrem, jedynie do połączenia z masą.
  15. Dodać pokruszone kawałki Oreo i połączyć.
  16. Przelać tak przygotowaną masę do tortownicy na podpieczony sp贸d.
  17. Na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą.
  18. Na środkowym poziomie piekarnika umieścić tortownicę z masą serową.
  19. Piec przez 1,5 godziny w 130 stopniach C.
  20. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  21. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  22. Po tym czasie wyjąć sernik z lodówki, przełożyć na talerz lub paterę.
  23. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i zdjąć z ognia.
  24. Do ostudzonej lekko czekolady dodać śmietanę kremówkę i dokładnie połączyć.
  25. Tak przygotowaną polewę udekorować wierzch sernika tak, aby spływała delikatnie po jego brzegach.
  26. Kroić sernik nożem zanurzonym we wrzątku i wytartym do sucha.
  27. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

Smacznego! 🙂

oreo9

oreo5

DSC_0551

oreo7

oreo3

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.