Sernik piernikowy z frużeliną śliwkową i bezą włoską

Sernik piernikowy z frużeliną śliwkową i bezą włoską

Dziś przed Państwem propozycja na sernik idealny na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Mamy tu spód piernikowo-imbirowy, lekką kremową masę serową, aromatyczną frużelinę śliwkową i apetyczne beziki z bezy włoskiej, które nadają elegancji i słodyczy całemu wypiekowi. Bardzo zachęcam do spróbowania tej kompozycji smakowej. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu, jaki sernik powinien się pojawić, na Waszym świątecznym stole - ten będzie świetnym kandydatem. 🙂 Zachwyca smakiem i jest bardzo aromatyczny, a dodatkowo lekki i delikatny, więc znakomicie będzie pasował do bardziej konkretnych ciast, które upieczenie na Boże Narodzenie. 🙂
śliwka9

śliwka1

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:

250 g ciastek korzennych

2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)

Masa sernikowa:

1 kg twarogu śmietankowego

3/4 szklanki śmietany kremówki

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

4 duże jajka + 2 żółtka

puszka mleka skondensowanego słodzonego

1 opakowanie cukru waniliowego

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Frużelina śliwkowa:

200 g śliwek

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki wody

1 łyżka miodu

1 łyżeczka przyprawy korzennej

Beza włoska:

160 g cukru drobnego

2 łyżki wody

2 białka

Przygotowanie:

  1. Ciastka zmielić na pył w malakserze.
  2. Dodać masło orzechowe i zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
  4. Na dno tortownicy wyłożyć masę z ciastek i ugnieść łyżką.
  5. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  7. Białka oddzielić od żółtek - dwa białka odłożyć do osobnej miski i odstawić.
  8. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym na sztywną i lśniącą.
  9. W osobnej misce zmiksować żółtka z mleczkiem skondensowanym i cytryną aż masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie i stanie się bardzo jasna.
  10. Twaróg zmiksować blenderem wraz z śmietaną kremówką oraz kwaśną.
  11. Połączyć z żółtkami do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie w kilku partiach dodawać białka, aby nie zniszczyć piany.
  12. Dodać do masy przesiany proszek budyniowy i połączyć delikatnie łyżką.
  13. Podpiec spód sernika przez 10 minut po czym wyjąć i delikatnie łyżka po łyżce przełożyć masę serową.
  14. Na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą do 2 cm wysokości.
  15. Wstawić na średnim poziomie piekarnika tortownicę z sernikiem, obniżyć temperaturę do 130 stopni C i piec sernik przez 1,5 godziny.
  16. Śliwki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka wraz z wodą (odstawić dwie łyżki) oraz przyprawić.
  17. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  18. Kiedy owoce wyraźnie puszczą sok dodać pozostałą wodę wymieszaną z mąką i gotować jeszcze 4-5 minut cały czas mieszając.
  19. Gdy frużelina wyraźnie zgęstnieje odstawić do ostudzenia i przykryć folią.
  20. Odstawić do lodówki.
  21. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić na kuchennym blacie po czym schłodzić w lodówce co najmniej 8 godzin.
  22. Po tym czasie wyłożyć na jego wierzch frużelinę śliwkową.
  23. W rondlu umieścić cukier oraz wodę.
  24. W osobnej misce ubić białka z łyżką cukru i szczyptą soli na sztywną pianę.
  25. Gdy syrop cukrowy zacznie się gotować i odczekać 3 minuty, a następnie przelewać do białek cienkim strumieniem stale miksując.
  26. Gdy beza stanie się bardzo gęsta i lśniąca przełożyć ją do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki i udekorować wierzch ciasta.
  27. Opalić bezę przy pomocy palnika i podawać.
  28. Przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego! 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.