Sernik z ciasteczkami Oreo

Sernik z ciasteczkami Oreo

Hit wśród serników. Koniecznie go przygotujcie dla bliskich na jakąś imprezę lub spotkanie, z pewnością zrobi furorę na stole. Bogaty w smak popularnych ciastek Oreo, które utrzymują sernik w biało-czarnej tonacji i dodają chrupkości, dzięki czemu sernik nie jest nudny. Masa sernikowa zachwyca kremową konsystencją, puszystością i wprost rozpływa się w ustach. 🙂

Bardzo polecam! 🙂

DSC_0781

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm lub formę 24x24 cm

Spód ciasta:

176 g ciastek Oreo

2 łyżki roztopionego masła

Masa sernikowa:

750 g twarogu śmietankowego

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka drobnego cukru

150 ml mleka skondensowanego słodzonego

4 duże jajka

1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g)

1/2 szklanki mleka w proszku (opcjonalnie)

2 łyżki cukru z wanilią

sok i skórka z 1/2 cytryny

szczypta soli

Polewa:

100 g mlecznej czekolady

7-8 ciastek Oreo zmiksowanych na pył + 6-8 ciastek do dekoracji

100 g białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Ciastka pozbawić nadzienia i pokruszyć w malakserze na pył.
  2. Dodać do ciastek roztopione masło i połączyć.
  3. Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, natomiast brzegi posmarować masłem.
  4. Przełożyć na dno formy ciasteczkową masę i ugnieść przy pomocy łyżki.
  5. Tak przygotowaną formę wstawić do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
  6. Żółtka oddzielić od białek.
  7. Białka ubić wraz z szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru.
  8. W osobnej misce żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  9. Twaróg utrzeć do uzyskania puszystej konsystencji, cienkim strumieniem dolewając śmietanki, cały czas miksując.
  10. Połączyć twaróg z żółtkami, a następnie delikatnie przełożyć w 5-6 partiach pianę z białek do masy.
  11. Dodać przesiany proszek budyniowy, mleko w proszku oraz mleko skondensowane.
  12. Podzielić masę na dwie równe części.
  13. Do jednej dodać pozostałe pokruszone ciastka Oreo, a do drugiej skórkę i sok z cytryny.
  14. Piekarnik nastawić na 180 C.
  15. Gdy będzie już rozgrzany wyjąć z lodówki formę z ciasteczkowym spodem i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  16. Po tym czasie wyjąć podpieczony spód z piekarnika i obniżyć w nim temperaturę do 150 C.
  17. Na sp贸d ciasta przekładać po łyżce - raz masę z Oreo, raz masę śmietankową - za każdym razem nakładając je na środek blaszki.
  18. Postępować tak do wyczerpania zawartości obu misek.
  19. Na dnie piekarnika umieścić dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) lub duże naczynie żaroodporne.
  20. Zagotować w czajniku wodę i przelać wrzątek do blachy lub naczynia do 2 cm wysokości.
  21. Na wyższym poziomie piekarnika umieścić sernik (w ten sposób uzyskujemy pieczenie w kąpieli wodnej) i piec go w temperaturze 130 C przez 1,5 godziny.
  22. Następnie wyjąć sernik z piekarnika, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 12 godzin.
  23. Po tym czasie przygotować polewę - w kąpieli wodnej roztopić czekoladę - dodać do niej ciastka oraz śmietankę.
  24. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  25. Roztopić również białą czekoladę w identyczny sposób.
  26. Polewać sernik glazurą z dodatkiem ciastek, a po wystygnięciu również białą czekoladę.
  27. Przystroić ciastkami Oreo według uznania.
  28. Zostawić do ostygnięcia w lodówce, a następnie podawać.

Smacznego!

DSC_0767

DSC_0810

DSC_0790

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.