Sernik z kremem Oreo

Sernik z kremem Oreo

Sernik Oreo to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast - wypróbowany w przeróżnych wersjach, nigdy nie zawodzi smakiem i smakuje dosłownie wszystkim. Ostatnio z powodu nietolerancji laktozy musiałam z niego zrezygnować, jednak na szczęście okazało się, że dzięki dostępnym zamiennikom i zastosowaniu pewnych modyfikacji w przepisie można wyczarować sernik Oreo smakujący równie pysznie jak ten klasyczny. Poniżej podaję właśnie taką wersję - dla osób, które tak jak ja kochają serniki, ale z powodów zdrowotnych muszą unikać laktozy. Jeśli macie w rodzinie alergika lub osobę, która również nie toleruje tego dwucukru - koniecznie upieczcie jej to ciasto! Z pewnością będzie to wspaniałe zaskoczenie. 🙂

oreos12

Składniki

Spód:

170 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta soli morskiej

Masa serowa:

750 g twarogu bez laktozy, zmielonego

4 jajka

200 g gęstego jogurtu naturalnego bez laktozy

1/3 szklanki oleju

1 szklanka drobnego cukru

1 łyżka cukru z wanilią

1 opakowanie budyniu waniliowego

skórka i sok z 1 cytryny

8 ciasteczek Oreo

Krem:

6 ciasteczek Oreo zmiksowanych na pył

250 ml mleka kokosowego (stała część)

2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

8 ciasteczek Oreo

250 g mleka kokosowego

1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)

1 tabliczka wegańskiej białej czekolady

1 łyżka oleju kokosowego

DSC_0877

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmiksować razem z olejem kokosowym w malakserze na pył.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować olejem.
  3. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód i ugnieść łyżką.
  4. Wstawić do schłodzenia do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  5. Twaróg zmielić blenderem razem z jogurtem i olejem.
  6. Białka oddzielić od żółtek.
  7. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połową cukru, odstawić.
  8. W osobnej misce zmiksować żółtka razem z twarogową masą.
  9. Dodać przesiany proszek budyniowy oraz sok i skórkę cytrynową.
  10. W kilku partiach delikatnie dodać do masy serowej ubitą pianę z białek oraz wsypać pokruszone ciasteczka Oreo.
  11. Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra-dół).
  12. Do rozgrzanego piekarnika wstawić schłodzony spód i podpiec przez 10 minut, po czym wyjąć.
  13. Na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie wypełnione wrzącą wodą.
  14. Przestawić temperaturę na 150 stopni.
  15. Przelać masę serową na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny.
  16. Po tym czasie wyjąć i ostudzić sernik na kuchennym blacie, a następnie schłodzić w lodówce minimum 8 godzin.
  17. Po tym czasie mleko kokosowe ubić wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywny krem
  18. Dodać pokruszone ciastka i ponownie zmiksować do połączenia.
  19. Sernik wyjąć z lodówki.
  20. Przełożyć na paterę lub talerz i udekorować boki oraz wierzch ciasta kremem.
  21. Ponownie wstawić do schłodzenia do lodówki.
  22. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką oleju kokosowego i ostudzić.
  23. Wyjąć sernik z lodówki i polać wierzch lekko ostudzoną czekoladą.
  24. Pozostałe mleko kokosowe ubić na sztywno z cukrem i przełożyć do szprycy.
  25. Udekorować wierzch według własnego uznania tak przygotowaną kokosową bitą śmietaną oraz ciasteczkami Oreo.
  26. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 dni.

Smacznego! 🙂

DSC_0840

DSC_0788

Comments are closed.