Sernik z pierniczkami i czekoladą

Sernik z pierniczkami i czekoladą

W ten weekend w domu pachniało pomarańczą kandyzowaną, miodem, czekoladą i wanilią, a rodzina była prawdziwie zachwycona, gdyż ostatnim razem jedliśmy sernik przeszło 2 miesiące temu. 🙂 Upiekłam dwa serniki - przepyszny sernik dyniowy z klementynkami i konfiturą pomarańczową, ale niestety został pochłonięty w tempie ekspresowym zaledwie przy jednym posiedzeniu, a dodam, że nasza rodzina liczy tylko cztery osoby. Na szczęście drugi sernik ostał się na świąteczny dzień i doczekał zdjęć, zatem nie może go zabraknąć na stronie - sernik z pierniczkami toruńskimi i gorzką czekoladą, aromatyzowany skórką pomarańczową i wanilią, na kruchym spodzie, a udekorowany świeżymi owocami - tak dla przełamania jego dekadencji. Smakuje wykwitnie i delikatesowo, zatem będzie idealny na zbliżający się Dzień Wszystkich Świętych oraz inne uroczystości rodzinne. Będziecie zachwyceni jego delikatną strukturą, chrupkością spodu i idealnie wyważonym smakiem. Bardzo polecam do filiżanki herbaty.

unicorn1

Zapraszam!

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm

Spód:

100 g kruchych ciasteczek zbożowych

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka oleju kokosowego

Masa:

500 g twarogu półtłustego mielonego

3 jajka

1 opakowanie budyniu śmietankowego

skórka z 1/2 pomarańczy

skórka z 1/2 cytryny

1/4 szklanki soku z pomarańczy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

150 ml jogurtu greckiego

1/3 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru drobnego

1 opakowanie cukru z wanilią

Wierzch:

60 g gorzkiej czekolady 70%

50 ml mleczka kokosowego

szczypta cynamonu

Dodatkowo:

kandyzowane pomarańcze

świeże owoce sezonowe

beziki

płatki kokosowe/orzechy

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze na pył.
  2. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy, cukier i sól i zmiksować jedynie do połączenia.
  3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
  4. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  5. Twaróg zmiksować blenderem razem z jogurtem i olejem na gładką pastę.
  6. Żółtka oddzielić od białek.
  7. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę razem ze szczyptą soli i połową cukru.
  8. Żółtka, sok i skórkę pomarańczową dodać do twarogowej masy.
  9. Przesiać do masy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną aby uniknąć grudek.
  10. W 5-6 partiach dodać pianę z białek do masy serowej tak, aby zachować jej puszystą konsystencję.
  11. Piekarnik nastawić na 190 stopni.
  12. Wyjąć z lodówki spód i wstawić go do rozgrzanego piekarnika na 8-10 minut, do zarumienienia.
  13. Wyjąć i ostudzić.
  14. Na spód wyłożyć łyżką 1/2 masy serowej.
  15. Ułożyć na to pierniczki i łyżką nałożyć na wierzch pozostałą masę serową.
  16. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić naczynie wypełnione 2 cm wrzącej wody.
  17. Na wyższym poziomie ustawić tortownicę z sernikiem.
  18. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni i piec sernik około 60-70 minut, aż będzie sprężysty, ale upieczony na wierzchu.
  19. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kuchennym blacie, a następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 8 godzin.
  20. Potem wyjąć sernik z lodówki, odkroić od obręczy i przełożyć na talerz.
  21. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę wraz z mlekiem kokosowym.
  22. Tak przygotowaną polewę lekko ostudzić i udekorować nią wierzch sernika.
  23. Następnie udekorować owocami, bezikami oraz pierniczkami według własnej fantazji i podawać.
  24. Sernik można jeść od razu po zastygnięciu polewy lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego! 🙂

sernikp3

sernikp2

DSC_0933

DSC_0953

Comments are closed.