Sernik Zebra z malinami i Oreo

Sernik Zebra z malinami i Oreo

Zaczynamy od prostego i efektownego sernika bez pieczenia. Idealne ciasto na upa艂y! Nie wymaga du偶ego nak艂adu pracy, 艂atwo si臋 kroi i zachwyca smakiem oraz puszyst膮, kremow膮 konsystencj膮. Dodatkowo mas臋 serow膮 podzieli艂am na 3 cz臋艣ci, dzi臋ki czemu po przekrojeniu czeka nas pi臋kna, kolorowa niespodzianka. Smakuje wybornie, jak najlepszy na 艣wiecie shake malinowy z dodatkiem popularnych i lubianych ciastek Oreo, kt贸re nadaj膮 nie tylko smaku, ale i chrupko艣ci. Bardzo polecam na obecn膮 pogod臋 i na wykorzystanie najlepszych obecnie malin!

Zapraszam!

DSC_0886

Sk艂adniki na form臋 o 艣rednicy 18 cm

Sp贸d:

150 g ciastek Oreo (bez nadzienia)

2 艂y偶ki mas艂a (mo偶na u偶y膰 orzechowego)

Sk艂adniki na mas臋 serow膮:

500 g twarogu 艣mietankowego

350 ml 艣mietany krem贸wki

1,5 szklanki mleka w proszku

1 szklanka cukru pudru

1 艂y偶ka 偶elatyny lub 2 艂y偶eczki agaru

150 g puree malinowego

6 ciastek Oreo (pokruszonych)

Przygotowanie:

  1. Ciastka Oreo umie艣ci膰 w malakserze i pokruszy膰 na drobny py艂.
  2. Mas艂o roztopi膰 w rondlu i ostudzi膰.
  3. Doda膰 roztopione mas艂o do ciastek, po艂膮czy膰.
  4. Dno formy wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.
  5. Prze艂o偶y膰 mas臋 ciasteczkow膮 na dno formy i ugnie艣膰 艂y偶k膮.
  6. Wstawi膰 na 30 minut do sch艂odzenia.
  7. Pod koniec czasu nastawi膰 piekarnik na 200 stopni.
  8. Gdy piekarnik zostanie nagrzany, wyj膮膰 form臋 z lod贸wki i wstawi膰 do piekarnika na 10 minut.
  9. Po tym czasie wyj膮膰 i ostudzi膰.
  10. Twar贸g zmiksowa膰 blenderem na g艂adko, doda膰 przesiane mleko w proszku i cukier puder.
  11. 呕elatyn臋 lub agar zala膰 3 艂y偶kami wody i zostawi膰 do nap臋cznienia na 10 minut.
  12. 艢mietan臋 krem贸wk臋 ubi膰 z cukrem waniliowym na sztywny, puszysty krem.
  13. Nap臋cznia艂膮 偶elatyn臋/agar umie艣ci膰 w rondlu i podgrza膰 (nie doprowadzaj膮c do zagotowania!).
  14. Doda膰 cienkim strumieniem do twarogu, ca艂y czas miksuj膮c na wysokich obrotach.
  15. Do serowej masy doda膰 delikatnie 艣mietan臋 krem贸wk臋 i po艂膮czy膰 艂y偶k膮.
  16. Rozdzieli膰 mas臋 serow膮 na trzy cz臋艣ci.
  17. Jedn膮 zostawi膰, do drugiej doda膰 malinowe puree, a do trzeciej doda膰 pokruszone ciastka Oreo.
  18. Na podpieczony sp贸d przelewa膰 po 艂y偶ce masy serowej - kolejno: waniliowej, truskawkowej i z dodatkiem Oreo - za ka偶dym razem zaczynaj膮c od 艣rodka formy.
  19. Gdy masy zostan膮 ca艂kowicie wykorzystane przykry膰 form臋 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstawi膰 sernik do st臋偶enia na 12 godzin.
  20. Po tym czasie wyj膮膰 sernik z lod贸wki, przystroi膰 owocami oraz ciastkami wed艂ug uznania i podawa膰.

Smacznego!

DSC_0890

DSC_0853

DSC_0896

DSC_0854

DSC_0888

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*