Sernik Zebra z malinami i Oreo

Sernik Zebra z malinami i Oreo

Zaczynamy od prostego i efektownego sernika bez pieczenia. Idealne ciasto na upały! Nie wymaga dużego nakładu pracy, łatwo się kroi i zachwyca smakiem oraz puszystości, kremową konsystencją. Dodatkowo masę serową podzieliłam na 3 części, dzięki czemu po przekrojeniu czeka nas piękna, kolorowa niespodzianka. Smakuje wybornie, jak najlepszy na świecie shake malinowy z dodatkiem popularnych i lubianych ciastek Oreo, które nadają nie tylko smaku, ale i chrupkości. Bardzo polecam na obecną pogodę i na wykorzystanie najlepszych obecnie malin!

Zapraszam!

DSC_0886

Składniki na formę o średnicy 18 cm

Spód:

150 g ciastek Oreo (bez nadzienia)

2 łyżki masła (można łyżka orzechowego)

Składniki na masę serową:

500 g twarogu śmietankowego

350 ml śmietany kremówki

1,5 szklanki mleka w proszku

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka żelatyny lub 2 łyżeczki agaru

150 g pure malinowego

6 ciastek Oreo (pokruszonych)

Przygotowanie:

  1. Ciastka Oreo umieścić w malakserze i pokruszyć na drobny pył.
  2. Masło roztopić w rondlu i ostudzić.
  3. Dodać roztopione masło do ciastek, połączyć.
  4. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Przełożyć masę ciasteczkową na dno formy i ugnieść łyżką.
  6. Wstawić na 30 minut do schłodzenia.
  7. Pod koniec czasu nastawić piekarnik na 200 stopni.
  8. Gdy piekarnik zostanie nagrzany, wyjąć formę z lodówki i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  9. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  10. Twaróg zmiksować blenderem na gładko, dodać przesiane mleko w proszku i cukier puder.
  11. Żelatynę lub agar zalać 3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  12. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywny, puszysty krem.
  13. Napęczniałą żelatynę/agar umieścić w rondlu i podgrzać (nie doprowadzając do zagotowania!).
  14. Dodać cienkim strumieniem do twarogu, cały czas miksując na wysokich obrotach.
  15. Do serowej masy dodać delikatnie śmietanę kremówkę i połączyć łyżką.
  16. Rozdzielić masę serową na trzy części.
  17. Jedną zostawić, do drugiej dodać malinowe pure, a do trzeciej dodać pokruszone ciastka Oreo.
  18. Na podpieczony spód przelewać po łyżce masy serowej - kolejno: waniliowej, truskawkowej i z dodatkiem Oreo - za każdym razem zaczynając od środka formy.
  19. Gdy masy zostaną całkowicie wykorzystane przykryć formę folią spożywczą i wstawić sernik do stężenia na 12 godzin.
  20. Po tym czasie wyjąć sernik z lodówki, przystroić owocami oraz ciastkami według uznania i podawać.

Smacznego!

DSC_0890

DSC_0853

DSC_0896

DSC_0854

DSC_0888

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*