Sernik Zebra z Nutellą

Sernik Zebra z Nutellą

Sernik, pieczony juw te wakacje trzykrotnie i zawsze przyjmowany z entuzjazmem przez goci. 艁膮czy w sobie to co najlepsze tego lata - truskawk, Nutelli wanili. Niezwykle puszysty i kremowy, ob艂臋dnie pyszny. Truskawkowa polewa, beziki i ciasteczkowy spd dopeniajkompozycjidealntego sernika. Koniecznie trzeba go upiec, pki jeszcze truskawki pojawiajsiw sklepach! 🙂 Z resztto, e do dnia dzisiejszego jeszcze wspominamy go w naszym domu jest raczej wystarczajcrekomendacjby go upiec, prawda? 😛
Zapraszam! *.*

ser1

Na form臋 o 艣rednicy 18cm

Sk艂adniki na sp贸d:
150 g ciasteczek ma艣lanych (lub zbo偶owych)
40 g mas艂a

Sk艂adniki na mas臋 serow膮:
500 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki 艣mietany krem贸wki
100 g sera mascarpone
1/2 puszki mleka skondensowanego s艂odzonego
2 艂y偶ki cukru z wanili膮
3 jajka
2 艂y偶ki budyniu 艣mietankowego
3 艂y偶ki Nutelli
1/2 艂y偶ki kakao

Sk艂adniki na wierzch:
150 g d偶emu truskawkowego (np. takiego)
12 ma艂ych bezik贸w
5-6 truskawek

1. Ciasteczka drobno pokruszy膰 wa艂kiem lub zmieli膰 blenderem na py艂.
2. Mas艂o roztopi膰 i ostudzi膰.
3. Form臋 do pieczenia wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia, a boki posmarowa膰 mas艂em.
4. Ciasteczka po艂膮czy膰 z mas艂em i tak przygotowan膮 mas膮 wy艂o偶y膰 sp贸d formy, lekko docisn膮膰.
5. Wstawi膰 sp贸d do lod贸wki na czas przygotowywania masy.
6. Twar贸g zmiksowa膰 z mascarpone po czym stopniowo dolewa膰 艣mietank臋 ca艂y czas miksuj膮c, aby masa by艂a puszysta.
7. Bia艂ka oddzieli膰 od 偶贸艂tek.
8. 呕贸艂tka utrze膰 z mlekiem skondensowanym na jasn膮 puszyst膮 mas臋.
9. W osobnej misce ubi膰 bia艂ka z szczypt膮 soli na sztywn膮 pian臋.
10. Po艂膮czy膰 偶贸艂tka z serow膮 mas膮 i przesia膰 do niej proszek budyniowy.
11. Delikatnie w 5-6 partiach wmiesza膰 do masy pian臋 z bia艂ek.
12. Podzieli膰 j膮 na 2 cz臋艣ci.
13. Nutell臋 podgrza膰 w k膮pieli wodnej, aby by艂a p艂ynna.
14. Do jednej cz臋艣ci doda膰 Nutell臋 oraz przesiane kakao, a do drugiej sk贸rk臋 cytrynow膮 oraz cukier waniliowy.
15. Piekarnik nastawi膰 na 180 stopni.
16. Gdy piekarnik b臋dzie rozgrzany wstawi膰 do niego ciasteczkowy sp贸d na oko艂o 8 minut.
17. Po tym czasie wyj膮膰 podpieczony sp贸d z piekarnika i rozpocz膮膰 przek艂adanie serowej masy.
18. Na 艣rodku na艂o偶y膰 dwie 艂y偶ki jasnej masy, a nast臋pnie przykry膰 j膮 2 艂y偶kami czekoladowej masy, zaczynaj膮c od 艣rodka.
19. Tak post臋powa膰 do zu偶ycia obu mas.
20. Obni偶y膰 temperatur臋 w piekarniku do 120 stopni i wstawi膰 do niego sernik.
21. Piec ciasto w k膮pieli wodnej przez 1,5 godziny.
22. Po tym czasie studzi膰 sernik w uchylonym piekarniku, nast臋pnie prze艂o偶y膰 na blat do ca艂kowitego wystudzenia.
23. Nast臋pnie przykry膰 sernik foli膮 i sch艂adza膰 w lod贸wce minimum 12 godzin.
24. Nast臋pnego dnia d偶em truskawkowy zmiksowa膰 blenderem na g艂adko.
25. Wyj膮膰 sernik z lod贸wki i posmarowa膰 d偶emem wierzch ciasta.
26. Udekorowa膰 wierzch bezikami i plasterkami truskawek.
27. Podawa膰 od razu lub przechowywa膰 w lod贸wce do 2 dni.

Smacznego! 🙂

DSC_2789

ser23

DSC_2793

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*