Tort Fraisier

Tort Fraisier

Po dłużej przerwie mogę znów powrócić do słodkości i prezentować smakowite ciasta oraz przepisy na nie. 🙂 Z racji tego, że zbiega się to z początkiem sezonu truskawkowego, nie może zabraknąć najbardziej truskawkowego francuskiego wypieku (po francusku fraise oznacza właśnie truskawkę). Fraisier to bardzo prosty w wykonaniu, efektowny tort na migdałowym biszkopcie z świeżymi owocami oraz solidną porcją kremu bawarskiego na bazie śmietanki kremówki o bardzo piankowej konsystencji. Całość jest pokryta musem z truskawek i utrzymana w minimalistycznym klimacie naked cake'ów. Z racji tego, że jest to bezproblemowe i lekkie ciasto polecam je szczególnie na upalne dni i letnie uroczystości oraz spotkania na świeżym powietrzu. Sprawdzi się na piątkę. 🙂

bake10

Składniki na biszkopt:

3 jajka

2/3 szklanki drobnego cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki migdałów mielonych

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

Krem:

500 ml śmietany kremówki 36%

150 ml mleka

5 łyżeczek żelatyny lub agaru

3/4 szklanki drobnego cukru

1 łyżka cukru z wanilią

5 żółtek

Dodatkowo:

250 g dżemu truskawkowego

1 galaretka truskawkowa

500 g truskawek

liście mięty

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawić na 180 stopni (góra-dół).
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  4. Żółtka ubić w osobnej misce, dodać wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy.
  5. Delikatnie połączyć zawartość miski z pianą z białek.
  6. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić.
  7. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 35-40 minut.
  8. Po tym czasie sprawdzić przy pomocy patyczka, czy jest już upieczone, po czym wyjąć i ostudzić.
  9. Po całkowitym wystudzeniu przekroić ciasto na 2 równe części.
  10. Mleko zagotować z wanilią i połową cukru.
  11. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę.
  12. Dodać do mleka masę z żółtek, energicznie mieszając.
  13. Następnie dodać żelatynę lub agar i zostawić, zamieszać.
  14. Zostawić do ostudzenia.
  15. Śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem.
  16. Do ostudzonego kremu w kilku partiach dodać ubitą śmietankę i połączyć do uzyskania jednolitego kremu.
  17. Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć sokiem z cytryny zmieszanym z likierem.
  18. Truskawki ułożyć na pierwszym blacie ciasta przy zostawionym rancie tortownicy.
  19. Przelać na truskawki cały krem i przykryć drugim biszkoptem.
  20. Dżem truskawkowy podgrzać w rondelku i zmiksować blenderem na gładką konsystencję, dodać galaretkę i zostawić do rozpuszczenia.
  21. Przelać na wierzch ciasta truskawkowy mus, gdy zacznie tężeć udekorować świeżymi truskawkami i liśćmi mięty.
  22. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 5-6 godzin.
  23. Po tym czasie wyjąć, ostrym nożem oddzielić od rantu tortownicy ciasto.
  24. Podawać od razu, a w lodówce przechowywać maksymalnie do dwóch dni.
  25. Smacznego! 🙂

bake1

DSC_0402

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*