Tort tiramisu

Tort tiramisu

Ulubiony i jeden z najprostszych tortów na lato! Biszkopty namoczone w kawie, gorzka czekolada, waniliowy puszysty krem na bazie mascarpone - klasyk, ale w sezonowej odsłonie postanowiłam podawać go w nieco bardziej eleganckiej, tortowej formie i przełamaną dodatkiem świeżych owoców. Amatorów tego fantastycznego deseru z pewno艣ci膮 nie zabraknie i gwarantuję, że zniknie ze stołu w jedno popołudnie. 🙂 Widoczny na zdjęciach tort przygotowywałam już jakiś czas temu, w sezonie truskawkowym, ale aktualnie można zamiast nich z równym powodzeniem malin lub wiśni z syropu. We wszystkich wersjach będzie smakował wyjątkowo.

Zapraszam!

tiramisu1

Przepis na formę o średnicy 24 cm:

Składniki:

1 1/2 paczki podłużnych biszkoptów

500 g serka mascarpone

4 jajka

180 g cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukru z wanilią)

4 łyżki kakao

200 ml świeżo zaparzonej kawy

80 ml likieru amaretto (lub kawowego)

Przygotowanie:

  1. Zaparzyć mocną kawę i dodać do niej likieru amaretto.
  2. Przełożyć tak przygotowany poncz do miski i pozostawić aż lekko przestygnie.
  3. Serek mascarpone ubić w misce na puszysty krem.
  4. Sparzyć jajka pod wrzącą wodą.
  5. Oddzielić żółtka od białek.
  6. Żółtka ubić na parze wraz z cukrem pudrem i pastą waniliową do białości.
  7. Białka ubić wraz z szczyptą soli na sztywną pianę.
  8. Połączyć delikatnie szpatułką żółtka z serkiem mascarpone.
  9. W kilku partiach dodawać białka do kremu z mascarpone uważając, aby nie zniszczyć piany.
  10. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
  11. Biszkopty moczyć po 10 sekund w ponczu kawowym i układać na dnie blaszki.
  12. Nałożyć 1/3 kremu mascarpone, ułożyć pokrojone w plastry truskawki i posypać łyżką kakao.
  13. Analogicznie postępować przy układaniu kolejnych warstw.
  14. Jeśli pozostanie kilka łyżek kremu można utworzyć na wierzchu dekoracyjne różyczki z kremu.
  15. Zostawić do schłodzenia na co najmniej 8 godzin, a następnie podawać.

Smacznego!

tiramisu5

tiramisu16

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.