Tort z orzechów laskowych

Tort z orzechów laskowych

Fenomenalny i bardzo aromatyczny tort z orzechów laskowych, a do tego w pełni wegański. Można go przygotować w wersji bezglutenowej, a część mąki zastąpić skrobią ziemniaczaną. Chrupiące, prażone orzechy laskowe idealnie łączą się tu z czekoladą i aksamitnym kremem na bazie śmietanki kokosowej, a całość zachwyca. Tort nadaje się na wszelkie uroczystości rodzinne lub specjalne okazje, gdyż jest dosyć sycący i intensywny w smaku - można ukroić sporo porcji, a z pewnością będzie miłą odmianą dla klasycznych tortów, które goszczą na zazwyczaj na rodzinnych spotkaniach. Dodatkowym jego atutem jest to, że jest to ciasto odpowiednie dla wegan, a będzie smakowało z pewnością wszystkim, w równym stopniu. Bardzo polecam! <3

tort4

Składniki:

Biszkopt (2 blaty, a do ciasta są potrzebne 4):

150 ml aquafaby

1 szklanka orzechów laskowych, uprażonych i zmielonych

duża szczypta soli

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki oleju

2 łyżeczki octu winnego

Krem:

400 ml mleczka kokosowego 22%

1 łyżka syropu klonowego lub cukru pudru

1 łyżka świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy

Przełożenie:

150 g kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam Super-Krówka)

50 g masła roślinnego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  2. Orzechy wyłożyć na dużej blasze i wstawić do piekarnika na 10-12 minut, do zarumienienia.
  3. Wyjąć i przy pomocy ściereczki pocierając, zdjąć skórkę z orzechów.
  4. Zmiksować je w malakserze na pył.
  5. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cukrem.
  6. W osobnej, metalowej misce ubić aquafabę wraz ze szczyptą sol.
  7. Pod koniec ubijania, gdy piana będzie już bardzo gęsta dodać do niej olej oraz ocet i dalej miksować do połączenia.
  8. W 5-6 partiach dodawać sypkie składniki do piany z aquafaby.
  9. Przelać do dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
  10. Wstawić tortownice do piekarnika nastawionego na 190 stopni C (grzanie góra-dół).
  11. Piec 15-20 minut, do zarumienienia ciasta na brzegach.
  12. Wyjąć i ostudzić.
  13. Po tym czasie wyjąć z obręczy ciasto, a następnie przygotować dwa pozostałe blaty ciasta.
  14. Wyjąć z tortownicy i zostawić na kuchennym blacie do ostudzenia na czas przygotowywania kremu.
  15. Do kremu czekoladowo-orzechowego dodać masło roślinne i miksować przez chwilę do połączenia, opcjonalnie można dodać łyżkę kakao.
  16. Tak przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.
  17. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  18. Śmietankę kokosową ubić wraz z cukrem pudrem lub syropem klonowym, kawą i esencją waniliową.
  19. Gdy masa będzie sztywna udekorować wierzch i boki schłodzonego ciasta kremem kokosowym.
  20. Przystroić pozostałymi po przygotowaniu orzechami laskowymi oraz ulubionymi owocami.
  21. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3-4 godziny, a następnie podawać.

Smacznego!

tort12

tort1

tort3

tort10

Comments are closed.