Fenomenalny i bardzo aromatyczny tort z orzechów laskowych, a do tego w pełni wegański. Można go przygotować w wersji bezglutenowej, a część mąki zastąpić skrobią ziemniaczaną. Chrupiące, prażone orzechy laskowe idealnie łączą się tu z czekoladą i aksamitnym kremem na bazie śmietanki kokosowej, a całość zachwyca. Tort nadaje się na wszelkie uroczystości rodzinne lub specjalne okazje, gdyż jest dosyć sycący i intensywny w smaku - można ukroić sporo porcji, a z pewnością będzie miłą odmianą dla klasycznych tortów, które goszczą na zazwyczaj na rodzinnych spotkaniach. Dodatkowym jego atutem jest to, że jest to ciasto odpowiednie dla wegan, a będzie smakowało z pewnością wszystkim, w równym stopniu. Bardzo polecam! <3
Składniki:
Biszkopt (2 blaty, a do ciasta są potrzebne 4):
150 ml aquafaby
1 szklanka orzechów laskowych, uprażonych i zmielonych
duża szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
2 łyżeczki octu winnego
Krem:
400 ml mleczka kokosowego 22%
1 łyżka syropu klonowego lub cukru pudru
1 łyżka świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy
Przełożenie:
150 g kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam Super-Krówka)
50 g masła roślinnego
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Orzechy wyłożyć na dużej blasze i wstawić do piekarnika na 10-12 minut, do zarumienienia.
- Wyjąć i przy pomocy ściereczki pocierając, zdjąć skórkę z orzechów.
- Zmiksować je w malakserze na pył.
- Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cukrem.
- W osobnej, metalowej misce ubić aquafabę wraz ze szczyptą sol.
- Pod koniec ubijania, gdy piana będzie już bardzo gęsta dodać do niej olej oraz ocet i dalej miksować do połączenia.
- W 5-6 partiach dodawać sypkie składniki do piany z aquafaby.
- Przelać do dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wstawić tortownice do piekarnika nastawionego na 190 stopni C (grzanie góra-dół).
- Piec 15-20 minut, do zarumienienia ciasta na brzegach.
- Wyjąć i ostudzić.
- Po tym czasie wyjąć z obręczy ciasto, a następnie przygotować dwa pozostałe blaty ciasta.
- Wyjąć z tortownicy i zostawić na kuchennym blacie do ostudzenia na czas przygotowywania kremu.
- Do kremu czekoladowo-orzechowego dodać masło roślinne i miksować przez chwilę do połączenia, opcjonalnie można dodać łyżkę kakao.
- Tak przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.
- Wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Śmietankę kokosową ubić wraz z cukrem pudrem lub syropem klonowym, kawą i esencją waniliową.
- Gdy masa będzie sztywna udekorować wierzch i boki schłodzonego ciasta kremem kokosowym.
- Przystroić pozostałymi po przygotowaniu orzechami laskowymi oraz ulubionymi owocami.
- Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3-4 godziny, a następnie podawać.
Smacznego!