Trójkolorowy sernik z nerkowców

Trójkolorowy sernik z nerkowców

Kolejny udany roślinny eksperyment - sernik z orzechów nerkowca! 🙂 W smaku nieco cięższy od tradycyjnego sernika, ale po dobrym schłodzeniu i lekkim zmrożeniu może konkurować z niejednym sernikiem, a nawet takowy sernik pokonać. Dodatkowo zawiera same zdrowe i dobre dla naszego organizmu składniki, więc śmiało i bez najmniejszym wyrzutów sumienia możemy sięgać po kolejny i kolejny smakowity kawałek tego ciasta. Na zdrowie!

trio9

Przepis na foremkę o średnicy 16 cm

Spód:

2/3 szklanki migdałów

1/3 szklanki daktyli

1 łyżka oleju kokosowego

Krem:

200 g orzechów nerkowca

1/3 szklanki syropu klonowego

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oleju kokosowego

1/3 szklanki mleka kokosowego

2 łyżki zmiksowanych malin

+50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej wyjąć orzechy nerkowca i zalać wrzątkiem, a następnie zostawić do napęcznienia w lodówce.
  2. Zmiksować ze sobą wszystkie składniki na spód do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić.
  4. Przygotowaną masę wyłożyć na spód formy i wygładzić łyżką.
  5. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
  6. Orzechy zmiksować z olejem, mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny oraz syropem klonowym.
  7. Podzielić masę na trzy części.
  8. Do jednej dodać pure malinowe, do drugiej roztopioną czekoladę, a trzecią część doprawić wanilią.
  9. Wyjąć schłodzony spód z lodówki i układać na niego po kolei - warstwę czekoladową, następnie malinową i waniliową.
  10. Wstawić do schłodzenia na co najmniej 8 godzin, najlepiej całą noc.
  11. Udekorować ulubionymi owocami.

Smacznego!

trio14

trio8

trio7

trio12

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*