Wegański makowiec japoński

Wegański makowiec japoński


Dzisiejszym wpisem rozpoczynam cotygodniową serię z masłami orzechowymi od Planta Food. Otrzymałam do przetestowania 5 rodzajów maseł dostępnych w ofercie:

-Nerkowcowe z kawałkami orzechów

-Orzechowe z kawałkami orzechów

-Migdałowe z kawałami orzechów

-Tahina masło sezamowe

-Masło kokosowe nierafinowane

Z każdym z nich opublikuję apetyczną i ciekawą propozycję na ciasto lub deser. Będą to ciasta zdrowe, wegańskie, bez glutenu i rafinowanego cukru, a co najważniejsze przepyszne! Mam nadzieję, że moja seria przypadnie Wam do gustu i pobudzi do kreatywności we własnej kuchni! 🙂 Zapraszam też na stronę: http://sklep.plantafood.pl, gdzie oprócz zakupu tych fantastycznych maseł orzechowych możecie znaleźć pomysły innych autorów na wykorzystanie tych produktów.

Pierwszym masłem z Planta Food,  jakie wykorzystałam do ciasta, było masło migdałowe, a przygotowałam z nim przepyszny makowiec japoński. Ciasto bardzo zdrowe, bogate w wartości odżywcze, bezcukrowe, wegańskie, ale co najważniejsze obłędne w smaku! Mamy tu mnóstwo bakalii, maku, wyraźnie wyczuwalna jest również chrupkość orzechów i delikatna cytrusowa nuta. Tego ciasta po prostu trzeba spróbować!

DSC_0799

Przepis na tortownicę 20-22 cm

Ciasto:

250 g maku

2 banany

1 duże jabłko

2 łyżki masła migdałowego PlantaFood

1/2 szklanki syropu z agawy

1 łyżeczka sody

1 łyżka jagód goji

1/4 szklanki skórki pomarańczowej

1/4 szklanki suszonej żurawiny

1/4 szklanki orzechów pekan

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

sok i skórka z 1/2 pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki kokosowej

szczypta soli himalajskiej

Polewa:

2 łyżki mleka kokosowego

1 łyżeczka syropu z agawy

1 łyżka masła migdałowego PlantaFood

1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Mak ugotować na średnim ogniu w 3 szklankach wody.
  2. Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra-dół).
  3. Zmiksować malakserem lub blenderem na gładką pastę.
  4. Dodać mąkę, sodę, sól oraz syrop z agawy.
  5. Bakalie posiekać i dodać do masy.
  6. Skórkę pomarańczową zetrzeć, wycisnąć sok i skórkę z cytryny.
  7. Połączyć ze sobą dokładnie wszystkie składniki na następnie przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec przez 60 minut.
  9. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  10. Mleko kokosowe i olej podgrzać w rondlu z grubym dnem.
  11. Zdjąć z ognia, dodać syrop z agawy, masło migdałowe oraz sól.
  12. Tak przygotowaną polewę wyłożyć na ciasto.
  13. Udekorować ulubionymi bakaliami lub owocami według uznania.
  14. Podawać kiedy polewa ostygnie.
  15. Można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego! 🙂

DSC_0774

DSC_0796

DSC_0828

DSC_0848

DSC_0795

DSC_0839

Comments are closed.