Wegańska tarta czekoladowa z malinami

Wegańska tarta czekoladowa z malinami

Dzisiejsza tarta to ukłon w stronę wegan, jak i wszystkich innych miłośników czekolady, gdyż jest ona obiektywnie mówiąc przepyszna. Jeśli chcecie zachęcić innych do roślinnych przepisów - ta tarta jest właśnie dla Was. Czekoladowa, rozpustnie pyszna, bogata w smaku, po prostu idealna tarta czekoladowa bez konieczności używania surowych jaj lub śmietany. Szybka w przygotowaniu i zabójczo smaczna. Polecana na upalne dni, gdyż nie wymaga pieczenia i smakuje wyśmienicie z sezonowymi owocami. Tego ciasta trzeba spróbować, a następnie się w nim zakochać.

Zdjęcia tym razem autorstwa Zuzy Piontke, którą miałam przyjemność częstować ową tartą. 🙂

Zapraszam!

4

Przepis na formę o średnicy 18 cm:

Spód:

1 szklanka orzechów laskowych

3/4 szklanki daktyli

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżeczka oleju kokosowego

Krem:

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

szczypta soli morskiej

2 łyżki cukru trzcinowego

150 ml aquafaby (wody po ciecierzycy)

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. W malakserze zmiksować wszystkie składniki na sp贸d do uzyskania ziarnistej konsystencji.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić.
  3. Przygotowaną masę wyłożyć na spód i boki formy, wygładzić łyżką.
  4. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
  5. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem, a następnie odstawić do ostudzenia.
  6. Aquafabę ubić ze szczyptą soli do uzyskania gęstej piany, pod koniec dodając cukier.
  7. W kilku partiach dodawać ubitą pianę do masy czekoladowej.
  8. Delikatnie połączyć łyżką składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  9. Wyjąć z lodówki schłodzony spód i przelać przygotowany krem.
  10. Schłodzić tartę w lodówce przez co najmniej 8 godzin.
  11. Przed podaniem udekorować malinami i liśćmi świeżej mięty.

Smacznego!

6

Inspiracja

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.